Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2007 01:59 - КюСтЕндИл
Автор: danichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 66464 Коментари: 3 Гласове:
0



Здравейте, сега ще ви представя моето китно градче, чрез много информация и и снимки за него! Надявам се да ви хареса !!!

  
image                                  КЮСТЕНДИЛ

image


                    Кюстендил
е разположен в Югозападна България с площ 3084.30 км 2 , като площта й е 2.7% от територията на страната. Граничи с области Софийска, Пернишка и Благоевградска, а на запад границата й съвпада с държавната граница на България с Македония и Югославия.
Област Кюстендил обхваща 9 общини – Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Рила, Кочериново, Невестино, Бобошево и Трекляно с общ брой на населените места – 182. Административния център на областта е гр.Кюстендил. Той е разположен в Югозападната й част в Кюстендилската котловина. Център е и на община Кюстендил с 923 км 2 площ, което е 30.2% от територията на областта и население около 70 000 жители. Развитието на Кюстендил е тясно свързано с географското му разположение, природните дадености и традициите, съхранени от поколенията. Четири са основните пътни артерии, които водят към Кюстендил – от Република Македония по магистралата Скопие – София, от Сърбия по магистралата Ниш – Босилеград – Кюстендил, а от Дупница към Кюстендил преминава най-старият търговски път, свързвал векове наред Цариград с Бос и Адриатика. Кюстендил е успял да съхрани своята екология и културно-историческо наследство. Той е съвременен български град със специфичен облик и развитие, чието бъдеще е преди всичко в културния туризъм и изграждането на модерни рехабилитационни центрове край горещите минерални извори.
       image

 Ще ви представя и някои от колностите на града:

image
Картинг пистата на град Кастендил

image
Манастир Свети Лука

image
Хижа Осогово

image
на отдих край хижа Иглика

image


image
Кадин Мост
image


   А ето и някои от прелеститеimage  на град Кюстендил: 
image
"Кюстендил - Къща музей ""Димитър Пешев"""
image
"Кюстендил - Къща музей ""Димитър Пешев"""
image
"Кюстендил - Къща музей ""Димитър Пешев"""

 Ако искате да научите нащо повече за Димитър Пешевimage   просто прочетете:

Димитър Йосифов Пешев е български политик, известен със своята роля за спасяването на българските евреи. Пешев е почетен гражданин на Израел, а през 1997 г. получава посмъртно най-високия български орден „Стара планина“.

Димитър Пешев е роден в Кюстендил на 25 юни (13 юни стар стил) 1894 г. През 1915 г. започва да учи право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, но прекъсва образованието си, за да участва в Първата световна война. След войната зъвършва университета и работи като съдия в Пловдив и София, по-късно като прокурор, а от 1932 г. е адвокат. По това време участва в Управителния съвет на Българския туристически съюз и ръководи Управителния съвет на банка Български кредит.

През 1935 г. Димитър Пешев става министър на правосъдието в първия кабинет на Георги Кьосеиванов (1935-1936 г.). През 1938 г. е избран за подпредседател на XXIV Обикновено Народно събрание, първото след Деветнадесетомайския преврат. От 1940 г. заема същата длъжност в XXV Обикновено Народно събрание.

В началото на март 1943 г. Димитър Пешев научава от делегация на свои съграждани от Кюстендил, че съгласно подписаната тайна спогодба с Нацистка Германия близо 6 хиляди евреи от старите предели на България ще бъдат депортирани в лагерите на смъртта в Полша. На 17 март Пешев инициира остро протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортацията, което е подписано от общо 43 народни представители. Заради това на 26 март той е свален от поста си, но безпрецедентният факт, че парламентът дискутира тайните планове за депортацията на българските евреи, допринася за тяхното осуетяване.

Въпреки приноса на Димитър Пешев, през 1946 г. т.нар. „Народен съд“ го осъжда на 15 години затвор „за фашистка дейност и антисемитизъм“. След застъпничеството на евреи, имащи влияние в правителството, доминирано от Българската комунистическа партия, той е освободен след 13 месеца. Умира в нищета през 1973 г.

 А сега ето още снимки от града :

image
"Кюстендил - Крепост ""Хисарлъка"""

image
"Кюстендил - Крепост ""Хисарлъка"""

image
"Кюстендил - Крепост ""Хисарлъка"""

image
"Кюстендил - Крепост ""Хисарлъка"""
image
"Кюстендил - Крепост ""Хисарлъка"""
image
"Кюстендил - Крепост ""Хисарлъка"""


Хисарлъка
image

Хълмът Хисарлъка е североизточна издънка на Осоговската планина. На него римляните са построили Акропола (градската крепост) на древна Пауталия. Крепостта е строена ІІІ-V век и е обхващала цялата площ на Хисарлъка. Представлявала е неправилен многоъгълник с дължина 230 и широчина 125 метра. При по-достъпните места и порти е имало триъгълни, четириъгълни и кръгли кули. Крепостта, възобновявана и поправяна е действала до средните векове. Понастоящем са експонирани значителни останки от крепостта, като тя е реставрирана и консервирана.

Крепостта Хисарлъка се намира на 30 минути от центъра на Кюстендил в южна посока. През Хисарлъка минава и туристическата пътека от Кюстендил за хижите "Трите буки" и "Осогово", намиращи се във вътрешността на Осоговската планина.

 Може би знаете, че в Кюстендил е посветена галерия на знаменития художник Владимир Димитров Майстора, който е живял и рисувал своите карнини в Кюстендил:
image
"Кюстендил - Худ. галерия ""Владимир Димитров - Майстора"""


image
"Кюстендил - Худ. галерия ""Владимир Димитров - Майстора"""
 
Рилскиат манастир също се намира в Кюстендилсна оласт :

Рилският манастир се намира в планината Рила, на 1,147 метра надморска височина. Разположен на около 117 км. южно от София. Със своята големина, красива заобикаляща природа, архитекрура, стенописи и древна историяи, Рилският манастир безспорно е най-голямата туристическа атракция сред манастирите в България. Заобиколен е от малките планински реки Рилска и Друшлявица. От манастира се открива прекрасна гледка към околните върхове, а самият комплекс представлява добре развито туристическо място със своите сувенирни магазинчета и заведения.

Участниците в движението "Опознай България - 100 национални туристически обекта" могат да намерят книжки и карти на обектите в магазинчето за сувенири в двора на манастира и в сувенирният магазин "Тошко Начев" - пред входа на самия манастир.

Печатът се намира в музея на манастира. 
             
image











image
                              

 
А ето и изгледи от град Кюстендил :


image
Кюстендил - Изглед към града


image
Кюстендил - Изглед към града


Това  е моят град, но за да го видите в пълното му изящество просто го посетете! ! ! Касво мислите за Кюстендил ??? image
  


Тагове:   кюстендил,


Гласувай:
0



1. leif - :)))))))
11.07.2007 08:04
Посещавал съм го-страхотен град си е
цитирай
2. danistar - :)
11.07.2007 13:35
eй,благодаря за разходката,много ми хареса :) и това лято мисля да разгледам твоя град :)
цитирай
3. renito0oo - :)
15.07.2007 00:23
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: danichka
Категория: Хоби
Прочетен: 1532314
Постинги: 4
Коментари: 665
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол